Страници

събота, 4 януари 2014 г.

Подаграта е мъжка болест: да я преборим по мъжки!

Здравната статистика сочи, че подаграта – наричана още “царска” болест, атакува десет пъти по-често мъжете. 

Това е заболяване на обмяната, което подлежи на контрол: въпросът е човекът с такава диагноза да e мъж не само биологично, а и метафорично, така да се каже. Ако е железен в спазването на ограничаващата диета – болките и дискомфортът на подаграта няма да го тормозят.

Какво изпитва човекът с подагра? Защо?

Първият признак на болестта е внезапната, нетърпима болка в палеца на крака. Ако човек може да я понесе 5-6 дни,  тя отшумява. Но не след дълго отново се завръща. Това е неизбежно: веднъж отключен – болестният процес е завинаги. Свързан е с отлагането на урати – кристали на пикочната киселина, която организмът не успява да разгради и изхвърли от тялото. Тези кристали се отлагат в кухините на ставите и при движения причиняват болка. С напредването на болестта могат да бъдат засегнати още стави – коленете, китките на ръцете. Често подаграта е следствие от затлъстяване, проблеми с черния дроб или бъбреците, диабет. Лекуването на основното заболяване балансира нещата, но самата подагра наистина изисква да се спазва диета.

Какво НЕ ТРЯБВА ДА ЯДЕ човекът с подагра?

Забравете лакомствата, които най-вероятно са ви любими – всякакви дробчета, бъбречета, изобщо субпродуктите. Не бива в менюто да присъстват мазни и лютиви храни, пушени колбаси, яйца, шоколад, бобови храни. Ограничава се месото; леко пилешко и риба са допустими два пъти седмично, сварени на пара. Имате на разположение мляко, сирене, хляб, ябълки, круши, праскови.Трябва да се приемат много течности. При остра фаза на  болестта помага разтоварването – вода, ябълки и зеленчуци.

Какво ТРЯБВА да направи за себе си човек с такава диагноза?

Да поддържа добър контакт с терапевта си, без да му виси постоянно на главата. Вместо да търси вълшебното хапче, което ще го освободи за миг от страданията, най-добре е човекът с подаграта да си помисли защо тази болест се нарича “царска”. Нарича се още и болест на червоугодниците! В повечето случаи тя е резултат от небалансирано хранене, от прекаляване с пикантни и мазни храни, от…лакомия. Хапче против лакомия не ви трябва – трябва ви трезво да си дадете сметка, че здравето и животът ви зависят от това какво ще си сипете в чинията. Ограничавайте тягата си към кулинарните изкушения и здравето ви ще се стабилизира.
Диетата е първата ви опора срещу подаграта. Втората са лечебните треви и практиките от народната медицина.

Има ли билки срещу подагра?

Всички лековити треви, които блокират болките и възпалителните процеси. Помагат отвари, чайове и компреси от лайка, жълт кантарион, корени от магданоз, коприва, липа, листа от боровинка. Добри са също брезовият сок и настойката от цвят на люляк.

Има един сигурен вариант да “държите юздите” на болестта чрез редовен прием на лековития чай ДЕМИР БОЗАН (вижте автентични разкази на потребители ТУК). Това е проверен в практиката продукт, съставен от котешка стъпка, глог, блатен тъжник, хвощ, великденче и царевична коса. Всяка билка дава своя принос за туширане на заболяването: потиска възпалителните процеси, снема болката, балансира обменните процеси и подпомага разграждането и изхвърлянето на уратите. Като цяло билковата композиция действа стабилизиращо на имунитета и подсилва антиоксидантната защита.
Проверете действието на ДЕМИР БОЗАН при подагра и след като се почувствате здрави – СПОДЕЛЕТЕ!


Няма коментари: